Dracht

 

 

Hieronder zal ik globaal iets vertellen over de dracht van een hond. Misschien voor u als toekomstig pup bezitter leuk om te weten.

 

Als de hond loops is kan zij in de regel rond dag 10-12 gedekt worden, maar dit kan per hond natuurlijk verschillen, het kan eerder zijn maar ook zeker later. Wij gaan rond de 10de dag naar de dierenarts in Sleeuwijk die haar progesteron gaat bepalen (dekrijpheid). Als we dan akkoord hebben vertrekken we naar de reu. Dit kan in Nederland zijn maar natuurlijk ook in Tsjechië.

Bij het bezoek aan de reu heb je al snel in de gaten of de dierenarts het bij het juiste eind heeft. En dan is het kunstje snel gedaan.

De eerste dagen houden we de hond rustig zodat er binnen hard gewerkt kan worden!!

Ongeveer 10 dagen na de dekking bezoeken we de dierenarts en krijgt de teef een injectie tegen Herpes. Inmiddels erg belangrijk om dit vaccin te geven aangezien er een hoop honden leeg blijven.

Meestal merk je vrij snel na de dekking gedragsverandering bij de teef. Na ongeveer 4 weken laten we een echo maken bij de dierenarts om te zien of de dekking is geslaagd. Is de dekking geslaagd dan zie je een vruchtje. Wij tellen niet het aantal pups omdat dit moeilijk te bepalen/te zien is. Het kan maar zo zijn dat er hondjes niet zichtbaar zijn vanwege een verdekte opstelling.

De dracht duurt ongeveer 63 dagen, dit is ook afhankelijk van de grote van het nest. 14 dagen voor de uitgerekende datum krijgt de teef nogmaals een injectie tegen de herpes.

Als de bevalling zich aanmeld hebben we nauw contact met de dierenarts dat die zo nodig snel kan handelen als dat nodig mocht zijn. De duur van een bevalling kan erg verschillen, het kan binnen 6 uur bekeken zijn maar ook 12 uur is geen uitzondering. De pups die geboren worden, kijken wij zelf even na, ademen ze goed, is het gehemelte dicht en zijn ze goed alert. We drogen ze af en dan begint de administratie. Wij zullen de pups wegen om zo in de gaten te houden of ze goed groeien. Na het wegen leggen we de pup lekker bij moeder zodat ze kan gaan drinken, het drinken van de pups zorgt ervoor de dat weeën ook weer lekker opgang komen.

Als wij het idee hebben dat de bevalling achter de rug is en alles opgeruimd en weer fris is, nemen we contact op met de dierenarts zodat hij ons een bezoek kan brengen om moeder en de pups te controleren.

 

Pup kopers, familie, vrienden en kennissen zijn welkom na 2 weken. Moeder heeft dan in alle rust weer kunnen wennen aan haar kroost en zal het bezoek ook beter accepteren.

Vanaf week 2 zullen de pups hun wormenkuur krijgen en dat zal iedere 2 weken herhaald worden.

 

Natuurlijk als de pups oud genoeg zijn gaan we ook op pad met ze. Een ritje in de auto, een ritje naar het water, een rondje bos noem maar op. Ook zullen we de pups laten wennen aan het schieten met een geweer. Het zijn tenslotte jachthonden.

Geregeld zullen we ook eens wat wild aan ze laten zien, ruiken enz. Over het algemeen vinden de pups dit erg leuk en zijn erg nieuwsgierig.

Tussen week 5-6 komt de chipper van de raad van beheer om de pups te chippen. Dit is een verplicht onderdeel. Deze chip heeft een registratienummer die hangt aan een adres, telefoonnummer van de eigenaar. Dus mocht de hond weg lopen en gevonden worden is uit de chip te halen waar hij vandaan komt en wie er gebeld moet worden. Zorg er dus voor dat die informatie klopt!!!! 

 

De pups mogen het nest verlaten vanaf week 8 en niet meer als 2 per dag. Dit is omdat ook moeder er aan moet wennen dat er minder pups te voeden zijn. De nieuwe baas krijgt een hoop informatie van ons mee en natuurlijk een voerschema voor de eerste periode.

 

Indien nodig en gewenst geven wij ook advies over voeding, training en opvoeding.

Alle pups worden verkocht met contract!!!!!

 

* deze foto's zijn eigendom van de Malushoeve

Maak jouw eigen website met JouwWeb