Home » Over ons » Geschiedenis

Geschiedenis Cesky Fousek

De Cesky Fousek (spreek uit als Tsjeskie foosek) is een jachthond behorend tot de familie van de ruwharige staande honden. Zijn geschiedenis reikt tot ver in het verleden, en het is zelfs waarschijnlijk dat hij aan de basis staat van de uitgebreide familie van ruwharige staande honden.

 

De Cesky Fousek in Nederland
Vermoedelijk kwamen de eerste exemplaren van de Cesky Fousek in Nederland al in de zeventiger jaren voor. Het eerste nestje geboren op Nederlandse bodem dateert echter pas uit 1989. Dit was bij de familie Smeele. De wereldtentoonstelling, die in 1990 in het Tsjechische Brno werd gehouden, tekende voor het echte begin van het ras in ons land. Er werden enkele honden geïmporteerd, die later in de fokkerij ingezet werden. Geleidelijk kreeg het ras meer bekendheid; ook de kring van liefhebbers nam in omvang toe, zodat 16 december 1994 een zelfstandige rasvereniging werd opgericht: de Cesky Fousek Vereniging Nederland (CFVN). De CFVN is een vereniging van eigenaars, fokkers en liefhebbers van de Cesky Fousek, die zorgt voor het in stand houden van het ras, en de verspreiding ervan in Nederland.

 

 

Geschiedenis van de teckel

Het bestaan van de teckel is terug te traceren tot diep in de middeleeuwen. Historische documenten uit de 15de en 16de eeuw vertellen over een laagbenige jachthond die onder andere gekend was onder de naam 'dachsel'. Dit type hond ontstond uit het selectief fokken met de toen bestaande brakken honden. De korte poten van de dachsel bleken ideaal te zijn voor het volgen van wild in holen, zoals dassen en vossen. Vooral de das was lang een doelwit omdat dit dier beschouwd werd als een plaag. De dachsel kwam daardoor bekend te staan als 'dassenhond' en als 'dashond'.